Νέο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας κατατέθηκε στη Βουλή με τίτλο: «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας υπουργείου υγείας και άλλες διατάξεις», το οποίο φέρνει αλλαγές στο σύστημα υγείας, στις δομές και τις μονάδες υγείας, αλλά και στον ΕΟΠΥΥ.
Με το νέο νομοσχέδιο, επαναπροσδιορίζεται το σύστημα παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) και ορίζεται η νέα δομή του συστήματος, το οποίο οργανώνεται, διοικείται και λειτουργεί στις Διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών (Δ.Υ.Πε.) και αποτελείται από 2 επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο παρέχονται υπηρεσίες από τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.), τα Περιφερειακά Ιατρεία (Π.Ι.), τα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία (Π.Π.Ι.), τα Ειδικά Περιφερειακά Ιατρεία (Ε.Π.Ι.) και τα Τοπικά Ιατρεία (Τ.Ι.), καθώς και τους επαγγελματίες υγείας, ενώ στο δεύτερο επίπεδο παρέχονται υπηρεσίες περιπατητικής φροντίδας από τα Κέντρα Υγείας (Κ.Υ.), στα οποία εντάσσονται πλέον και τα Αστικού Τύπου Κ.Υ. και οι Π.Ε.Δ.Υ. (καταργείται η έννοια του Π.Ε.Δ.Υ.).
Αναφορά σε φαρμακεία υπάρχει μόνο στο μέρος όπου επαναπροσδιορίζονται οι δημόσιες μονάδες παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ. που αποτελούν τον Τομέα Π.Φ.Υ. (Το.Π.Φ.Υ.). Τα συμβεβλημένα με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. φαρμακεία συνιστούν εφεξής, μαζί με τις δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ., τους συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρόχους υπηρεσιών Π.Φ.Υ., καθώς και τα δημοτικά ιατρεία, το Τοπικό Δίκτυο Π.Φ.Υ.
'Αλλες διατάξεις αφορούν τον επανακαθορισμό της ιδιότητας του οικογενειακού γιατρού και ορίζεται ο ενδεδειγμένος πληθυσμός ευθύνης για αυτόν (1 ανά 2.000 εγγεγραμμένους ενήλικες για ιατρούς γενικής ιατρικής ή παθολογίας και 1 ανά 1.500 παιδιά για ιατρούς ειδικότητας παιδιατρικής), ενώ επίσης καθιερώνεται ο θεσμός της Ομάδας Υγείας στο σύστημα Π.Φ.Υ., ο οποίος αποτελείται από προσωπικό 12 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων.
Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δύναται να συνάπτει συμβάσεις με τους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους, τον Π.Ι.Σ. και με ιδιωτικά πολυϊατρεία με σκοπό την παροχή ιατρικής περίθαλψης. Οι διαγνωστικές εξετάσεις και οι ιατρικές πράξεις που συνταγογραφούνται και εκτελούνται εντός του αυτού πολυϊατρείου (αυτοπαραπομπές) αποζημιώνονται, με ειδική τιμή που αντιστοιχεί σε ποσοστό 60% των κάθε φορά ισχυουσών τιμών αποζημίωσης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Επίσης συγκροτείται το «Δίκτυο Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας Μαιών - Μαιευτών», παρέχοντάς τους τη δυνατότητα συνταγογράφησης για τη λήψη τραχηλικού επιχρίσματος (τεστ Παπανικολάου) καθώς και για τις σχετικές με την κύηση απαιτούμενες εξετάσεις και καθιερώνεται διαδικασία Ακρόασης Κοινωνιών Φορέων και Πολιτών, με σκοπό τον κοινωνικό έλεγχο των δημόσιων μονάδων παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ. και θεσμοθετούνται οι Ακαδημαϊκές Μονάδες Π.Φ.Υ, με σκοπό την επιστημονική υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας και των Δ.Υ.Πε. για την αξιολόγηση, το σχεδιασμό και την εφαρμογή ολοκληρωμένων και ενιαίων υπηρεσιών Π.Φ.Υ.
Όσο για το Β' Μέρος του νομοσχεδίου, ρυθμίζονται θέματα, όπως η ίδρυση γενικού νοσοκομείου στην Κάρπαθο, η σύσταση για 465 θέσεις ειδικευμένων γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, επεκτείνεται η δυνατότητα ίδρυσης Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (Μ.Η.Ν.) στα Ν.Π.Ι.Δ. (Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Ε.Ν.Θ. Παπαγεωργίου) και στα στρατιωτικά και πανεπιστημιακά νοσοκομεία, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα παροχής στο προσωπικό του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), ως κινήτρου απόδοσης ανά έτος, μέρους του ποσού της υπέρβασης του θετικού δημοσιονομικού στόχου του, όπως αυτός ορίζεται στον ετήσιο προϋπολογισμό της Γενικής Κυβέρνησης, κατ' ανώτατο όριο μέχρι του ποσού των επτακοσίων χιλιάδων (700.000) ευρώ συνολικά.
Ρυθμίσεις για τον ΕΟΠΥΥ
Η εργασιακή σχέση των ιατρών, οδοντιάτρων και φαρμακοποιών, οι οποίοι υπηρετούσαν στα ενταχθέντα στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ασφαλιστικά ταμεία, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου μερικής απασχόλησης, και μεταφέρθηκαν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., δύναται να μετατραπεί, μετά από αίτησή τους, σε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών αυτού.Τροποποιούνται οι διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 29 του ν.3918/2011, σχετικά με τον συμψηφισμό οφειλών μεταξύ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και φορέων κοινωνικής ασφάλισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.): Καθορίζεται η διαδικασία εκκαθάρισης δαπανών νοσηλείας και περίθαλψης των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δημοσίων υπαλλήλων που υπηρετούν ή βρίσκονται με εκπαιδευτική άδεια, εκτός Ε.Ε. Ρυθμίζεται επίσης το θέμα της εκκαθάρισης και απόδοσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ελληνικών Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.) προς τους αντίστοιχους Ευρωπαϊκούς, που προέρχονται από χορηγηθείσες παροχές ασθένειας σε είδος σε ασφαλισμένους τους σε κράτη - μέλη της Ε.Ε., χωρών ΕΟΧ και Ελβετίας.
Επίσης τροποποιείται η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., χωρίς αύξηση του συνολικού αριθμού των μελών του και αυξάνονται οι Περιφερειακές Διευθύνσεις του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στο νομό Αττικής κατά 4.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.