Υπ. Υγείας: Ο Οργανισμός HTA αναγκαιότητα - Στο μέλλον θα αντικαταστήσει το clawback & rebate
Την ώρα που οι ξένες φαρμακοβιομηχανίες στοχευμένες στο R&D (Pharma Innovation Forum) καταθέτουν την σφοδρή τους αντίθεση σχετικά με τον Οργανισμό Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας, και τις αλλαγές που κομίζει (κυρίως το αναδρομικό τέλος 25% για τα καινοτόμα φάρμακα και τα εξωτερικά κριτήρια), οι εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας, υποστηρίζουν με σθένος το νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Οι εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας αλλά και του ΕΟΦ που μίλησαν χθες στο Συνέδριο για την Τιμολόγηση και Αποζημίωση «Pricing & Reimbursement Conference», υπογράμμισαν πως το σύστημα για τον HTA, αποτελεί μία μεγάλη αναγκαιότητα για τη χώρα μας, ενώ όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές έρχονται για να αντικαταστήσουν μελλοντικά οριζόντια μέτρα, όπως τα rebates και τα clawback.
Ο Ειδικός Σύμβουλος φαρμακευτικής πολιτικής του ΓΓ Υπουργείου Υγείας Ιωάννης Ποδηματάς, υπογράμμισε, ότι «το νέο σύστημα ΗΤΑ αποτελεί μία αναγκαιότητα και το σχετικό νομοσχέδιο σύντομα θα ψηφιστεί και θα προχωρήσει η εφαρμογή του».
«Η έννοια της αποζημίωσης δεν υπήρχε πριν την κρίση» δήλωσε ο κ. Ποδηματάς, προσθέτοντας ακόμη, πως «Η θετική λίστα έχει 7000 κωδικούς εκ των οποίων οι 5000 καταγράφουν πωλήσεις. Αν εξαιρέσουμε τα γενόσημα μένουν μόλις 1700 κωδικοί που αντιστοιχούν στο 50% της δαπάνης και αυτό δεν είναι λογικό. «Μόλις οι 3000 κωδικοί έχουν λιανική τιμή μεγαλύτερη από την τιμή αποζημίωσης και αυτό είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι δεν υπάρχει αποτελεσματικό σύστημα αποζημίωσης».
Από την πλευρά του, ο ΓΓ του υπουργείου Υγείας Γεώργιος Γιαννόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η σημερινή ημερίδα συμπίπτει χρονικά με τη λήξη της διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου για το ΗΤΑ. Θα προχωρήσουμε μέσα στο 2018 με τη θεσμοθέτηση επιτροπής διαπραγμάτευσης που θα έχει ρόλο στην αξιολόγηση της τελικής τιμής και αποζημίωσης ενός φαρμάκου, ενώ αμέσως μετά, θα πράξουμε το ίδιο και για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα.
Η Επιτροπή παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης έχει τις εξής αρμοδιότητες: την κατάρτιση και επικαιροποίηση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, την παρακολούθηση φαρμακευτικής δαπάνης στα νοσοκομεία και τη δημιουργία νέου μητρώου φαρμάκων για την ανταλλαγή πληροφοριών μέσω ειδικών κωδικών. Θα δημιουργηθεί μία νέα ενοποιημένη πλατφόρμα για προεγκρίσεις φαρμάκων υψηλού κόστους, για την αξιολόγηση φαρμάκων εκτός ενδείξεων και άλλες διαδικασίες που μέχρι σήμερα ήταν ανεξάρτητες μεταξύ τους και χρονοβόρες. Επίσης θα δημιουργηθεί μητρώο για τις νεοπλασματικές νόσους.
Η τιμολόγηση, ανατιμολόγηση, αποζημίωση και τα ποσοστά ασθενών θα εξεταστούν σε μία ενιαία βάση. Τέλος θα γίνει αποτίμηση της ανάγκης για κάθε θεραπευτική κατηγορία και αμέσως μετά θα οριστούν οι αντίστοιχοι κλειστοί προϋπολογισμοί». Όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές έρχονται για να αντικαταστήσουν στο μέλλον οριζόντια μέτρα όπως τα rebates και τα clawback, κατέληξε ο γενικός γραμματέας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.